Enorma nedskärningar på skola och omsorg i Lund

images_cms-image-000006276

Under flera år har de styrande partierna i Lunds kommun sparat i budgeten. Det har inte spelat någon roll om kommunen har styrts av Socialdemokraterna tillsammans med MP eller som nu av en koalition av M, L, C, KD och det lokala partiet FNL (Förnya Lund).

Varje år har de olika nämnderna ålagts ett sparbeting på mellan en och två procent av totalbudgeten. Detta har inneburit större barngrupper i förskolan och grundskolan, färre platser i åldringsvården, hemtjänst på entreprenad, med mera.

Förra året ökade besparingarna ytterligare och landade på cirka 100 miljoner kronor.

Det har däremot funnits pengar till fler ordningsvakter, ökad kameraövervakning och till ökade politikerlöner.

Här har inget parti talat om besparingar!

Inför årets budgetbeslut angående 2020 års budget har den styrande borgerliga ”Lundakvintetten” gått samman med MP och lagt förslag på sparbeting som innebär ytterligare besparingar inom vård, skola och omsorg. De besparingar som man helst vill gömma och inte tala om är på minst 250 miljoner kronor.

Några exempel: Det finns inte ett öre avsatt till löneökningar för de anställda i kommunen. Det skulle behövas cirka 145 miljoner mer för att kompensera för löneökningar och prishöjningar; nu måste dessa pengar sparas in i stället.

Ett annat exempel: Barn- och skolnämnden får bara ekonomisk kompensation för 75 procent av den merverksamhet som uppstår om fler barn börjar på förskola eller skola än vad som har beräknats. Om till exempel 100 barn mer börjar i förskolan får man bara ekonomisk kompensation för 75, det vill säga en besparing på 25 procent. Kommunen räknar kallt med att spara drygt 25 miljoner ytterligare på detta sätt.

Ett annat exempel är att  de styrande vill ta 20 miljoner från det kommunala bostadsföretaget LKF och föra över det till andra verksamheter i kommunen. Detta kommer innebära att färre hyresrätter kan byggas, vilket ligger helt i linje med vad de borgerliga vill: färre hyresrätter och fler bostadsrätter och villor, alltså ökad segregation i boendet.

Nu behövs en massiv mobilisering för att stoppa de besparingar och nedskärningar som de styrande borgerliga partierna vill göra.

Fackföreningar, hyresgästföreningen, de anställda inom skola, vård och omsorg samt alla som vill ha en välfärd värd namnet måste gå samman och kräva ett slut på nedskärningarna och försämringen av välfärden. ■

Anders Wemmert

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: