Fortsatta attacker på flyktingar och nyanlända från Sölvesborgs ledning

av Anders Wemmert

Vi har tidigare skrivit om attackerna på nyanlända och flyktingar i Staffans­torps kommun i Skåne. Där har de styrande partierna M och SD beslutat om tiggeriförbud i kommunen, förbud mot halal­slaktat kött i skolorna med motiveringen att maten skall vara ”svensk”, dragit in ekonomiskt stöd och annan hjälp till återvändare från krigets Syrien med motiveringen att de kan vara IS-krigare och bryter därmed medvetet mot socialtjänstlagen. Man placerar nyanlända flyktingar i undermåliga husvagnar som saknar vatten och toaletter på en åker utanför samhället.

Nu följer även SD-M-KD-styrda Sölvesborgs kommun Staffanstorps exempel och vill vägra ta emot nyanlända med motiveringen att detta skulle inskränka det kommunala självstyret.

Kommunalrådet Louise Erixon (SD) säger i en intervju till Blekinge Läns Tidning (BLT) att man säger nej till att ta emot nyanlända av principiella skäl och att man vill pröva bosättningslagen mot det kommunala självstyret. I verkligheten vill man inte ta emot flyktingar överhuvudtaget, utan hänvisar dem till andra kommuner. 

SD-M-KD tycker också att den modell som Staffanstorps kommun tillämpar är något för Sölvesborg att ta efter. Man kommer därför att försöka att få andra kommuner att ta emot de flyktingar och nyanlända som hänvisats till Sölvesborg och man kommer också att köpa eller hyra in husvagnar som placeras utanför samhället. Dessutom kommer elever som saknar permanent uppehållstillstånd inte att få gymnasieutbildning, vilket innebär att många ensamkommande barn och ungdomar ställs utanför skolan. Man vill också minska kostnader för tolkar och dessutom förbjuda slöja eller ”liknande plagg” inom barnomsorgen.

Attackerna på flyktingar och nyanlända trappas ständigt upp. Kommun efter kommun följer Staffanstorp och andra SD-M-styrda kommuner. 

Vi i Rättvisepartiet Socialisterna manar alla som anser sig vara socialister eller stå till vänster, fackföreningar och andra organisationer till att på alla sätt motarbeta attackerna från rasister och de borgerliga partierna på flyktingar och nyanlända.

• Återinför asylrätten, permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening.

• Stoppa jakten på och utvisningar av flyktingar.

• Organisering på arbetsplatser, skolor och bostadsområden mot rasism och nazism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: