Vårdprotest mot nedskärningarna i Ystad

av Anders Wemmert

Tisdagen den 10 december anordnade Kommunal i Ystad en demonstration mot nedskärningarna i sjukvården under parollen ”Stoppa nedskärningarna”. Ett drygt hundratal personer deltog i demonstrationen.

Bakgrunden till protesterna är nedskärningarna på Karolinska Universitetssjukhuset, på Danderyd och på Södersjukhuset i Stockholm och det borgerligt styrda Region Skånes planerade nedskärningar på cirka 720 miljoner kronor nästa år. För Skånes Universitetssjukhus (SUS) innebär detta nedskärningar på över 500 miljoner kronor och specifikt för lasarettet i Ystad besparingar på 62 miljoner. Till detta kommer att man budgeterat för minskade lönekostnader på ytterligare 5 miljoner. 

Det borgerliga styret bestående av M, C, L och KD påstår att inga direkta personalminskningar kommer att ske. Då måste man antingen införa lönesänkningar för de anställda eller låta den befintliga personalen arbeta ännu mer med flera övertidstimmar, vilket innebär ytterligare stress för de anställda, sämre arbetsmiljö som leder till arbetsskador, sjukskrivningar och uppsägningar. Dessutom drabbas patienterna av längre vårdköer, ökade risker för felbehandlingar och sämre vårdkvalité.

I ett av talen som hölls av LO-distriktet i Skånes ordförande Per-Ola Nilsson framfördes krav på stopp på nedskärningar och stopp för fortsatta privatiseringar av sjukvården.

Samma krav framfördes av Kommunals representant och av Cecilia Magnusson-Svärd, socialdemokrat från Ystad.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv stödjer kraven på stopp på nedskärningarna samt stopp för privatiseringarna av sjukvården. Nu krävs det mobilisering av alla vårdfack, patientorganisationer och andra intresseorganisationer som En annan vård är möjlig för att stoppa attackerna på välfärden. Det krävs en mobilisering för en nationell protestdag till våren mot attackerna på välfärden.

• Stoppa nedskärningarna av sjukvården.

• Riv upp privatiseringarna av vård, skola och omsorg.

• Inga vinster i välfärden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: