Staten sponsrar exploateringen på Österlen

Att ödelägga natur och förgifta vatten sponsras av det statliga bolaget Vinnova (Foto: Wikimedia Commons / W. Oelen).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Det privata gruvbolaget Scandivanadium, som vill exploatera mineraltillgångarna på Österlen genom att bryta vanadin som kan användas till bland annat bilbatterier till elbilar, får nytt ekonomiskt stöd av den svenska staten.

Som vi tidigare har skrivit om i Offensiv pågår en kamp för att stoppa bolaget Scandivanadiums planer på att starta gruvor på Österlen i Skåne (läs alla våra artiklar om miljö och natur här). Man vill öppna gruvor på ett område lika stort som Stockholm för att utvinna vanadin.
Gruvbrytningen riskerar att ödelägga naturen samt förgifta grundvattnet för lång tid framåt. Med den process man vill använda sig av för att få upp vanadin ur alunskiffern är risken stor att giftiga tungmetaller lakas ur och hamnar i grundvattnet.
Lokalbefolkningen har demonstrerat, hållit möten, skrivit protest­artiklar i pressen med mera för att stoppa den planerade brytningen, men starka ekonomiska intressen vill att exploateringen kommer igång så fort som möjligt.

Här finns mycket pengar att tjäna. Provborrningar har visat att fyndigheterna av vanadin kan vara en av världens största och värderas till cirka 50 miljarder kronor. Pengar som skulle hamna i fickorna på privata gruvintressen, samtidigt som natur, jordbruksmark och grundvatten blir förstörda för lång tid framöver.
Nu får Scandivanadium hjälp att komma igång med exploateringen av statliga Vinnova, som bidrar med 500 000 kronor till ett projekt för hur man ska utvinna metallen ur marken på ett ”säkert” sätt. Nu behövs ny mobilisering för att stoppa gruvbolagets planer.
• Inga gruvor på Österlen.
• Offentligt ägande av naturresurserna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: