Undersköterskor tvingas ta tempen utan skyddsutrustning

Offensiv har tidigare berättat om situationen inom äldreomsorgen. Trots att erfarenheter från andra länder som Italien har visat att äldre personer är mest känsliga för allvarliga följder om de blir smittade med det nya coronaviruset har mycket få nationella insatser riktats in på de mest sårbara i samhället.

Offensiv har talat med en undersköterska som jobbar i den kommunala hemtjänsten i Malmö, som vill vara anonym av rädsla för repressalier.
Hon berättar att personalen först på ett möte förra veckan hade fått informationen om att det finns tillgång till skyddsutrustning vid konstaterat covid-19. Vid behov får då undersköterskorna informera sjuksköterskan, som i sin tur kontaktar larmcentralen varifrån skyddskit sedan kan hämtas. I kitet ingår långärmat förkläde och visir.
På helgerna får personalen kontakta larmcentralen direkt. På frågan om hur personalen som redan har varit inne hos en brukare innan smittan har konstaterats ska göra gavs svaret ”fortsätt med god handhygien”.

– Det känns också väldigt utelämnande att när vi misstänker smitta, då kan sjuksköterskan uppmana oss att gå in och ta en temp, utan skydd samtidigt som den personen spottar och hostar, berättar undersköterskan och fortsätter:
– Vi har även i vanliga fall enkla, gamla särkar som arbetskläder, alla har en uppsättning. Det finns en tvättmaskin på jobbet, men de flesta tvättar sina arbetskläder hemma eftersom vi är rädda att de annars kommer bort. Vi skulle ha fått nya arbetskläder 2018, även med jackor och lite annat, men det blev inte av eftersom det blev fel med någon upphandling.

Än så länge har det inte funnits något bekräftat covid-19-fall där undersköterskan jobbar, men många i personalen är oroliga och skulle vilja testa sig för att inte själva föra smittan vidare. Dock ska detta inte göras.
– Det finns några enkla munskydd som vissa i personalen har fått, som till exempel har astma, men det är de vanliga pappersskydden. De ska vi använda i flera dagar eftersom de inte räcker heller, avslutar undersköterskan.

av Katja Raetz

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: