Region Skåne: Privata företag profiterar på coronakrisen

Trippla priser på munskydd och visir i Skåne när privatbolag utnyttjar pandemin (Foto: Jernej Furman / Flickr CC).

av Anders Wemmert

Årtionden av nedmontering och privatisering av sjukvården och äldreomsorgen fick till följd att Region Skåne tvingades panikköpa skyddsutrustning.

Vid ett flertal tillfällen har det inte funnits handskar, munskydd, operationsrockar och annan skyddsutrustning för att räcka ens 48 timmar. Den akuta bristen på skyddsutrustning har gjort att privata företag har kunnat tjäna miljoner på coronakrisen. En genomgång av inköpsfakturor som tidningen Sydsvenskan/HD har genomfört talar sitt tydliga språk.

Några exempel: normalt går inköpen till Region Skåne via företaget Onemed i Göteborg. Onemed levererar skyddsutrustning till sjukhus och vårdcentraler i Skåne. När så coronakrisen slår till blir det huggsexa om tillgänglig utrustning och Region Skåne står utan skyddsprodukter.
Då börjar man köpa in via sin egen inköpsavdelning till priser långt utöver det vanliga.
1 400 skyddsglasögon köps in på Biltema i Malmö. Skyddsvisir som köps in via företaget Tryckakuten kostar tre gånger så mycket som man normalt betalar hos tillverkaren Mediplast – 49 kronor styck istället för 14 kronor.

Ett andningsskydd med högsta skyddsklassen (FFP3) kostar i vanliga fall 38 kronor styck hos Onemed, men nu betalar Region Skåne 85 kronor styck hos Arbetsskydd Express, mer än dubbelt så mycket.
Företaget Office Depot säljer ansiktsskydd som är av sämre kvalitet för 85 kronor styck, som i vanliga fall kostar 39 kronor.
Även för munskydd tvingas Region Skåne betala mycket mer än normalt.

Hittills har Region Skåne köpt skyddsutrustning för 16 miljoner kronor av företaget Onemed och för ytterligare 67 miljoner av andra privata företag. Sammanlagt 83 miljoner kronor. Slutsumman kommer att bli betydligt högre, eftersom flera stora beställningar ännu inte har betalats.
Det som händer i sjukvården i Region Skåne visar tydligt på konsekvenserna av ständiga nedskärningar, privatiseringar och obefintlig planering.
Sjuk- och hälsovården måste återgå i offentlig regi, alla privatiseringar måste rivas upp och alla nedskärningar stoppas. Pengar till välfärd – inte storföretag och banker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: