Stora varsel inom Skånes kollektivtrafik

Kollektivtrafiken försämras med coronaviruset som ursäkt (Foto: Wikimedia Commons).

I Region Skåne sköts kollektivtrafiken av de privata bolagen Nobina och Arriva. Arriva sköter både buss- och tågtrafiken medan Nobina sköter busstrafik.
På grund av kraftigt minskat resande under coronakrisen har de styrande i Region Skåne beslutat att dra ner på kollektivtrafiken. Detta har inneburit färre tåg- och bussturer och ökad trängsel på tåg och bussar.

Minskade biljettintäkter har nu gjort att de privata bolagen har varslat ett stort antal anställda om uppsägning. Bussbolaget Nobina har varslat 255 anställda och Arriva som kör Pågatågen har varslat 300.
Det finns ytterligare privata aktörer i Skåne som bedriver kollektivtrafik, men ingen av dessa har ännu offentliggjort några planer på varsel eller uppsägningar.
Situationen beror alltså på minskat resande under coronakrisen, vilket har lett till att Region Skåne, som ansvarar för kollektivtrafiken, beslutat att dra ner på trafiken. Detta har i sin tur lett till att de privata bolag som kör på entreprenad får minskade intäkter från biljettförsäljning och alltså minskad vinst nu varslar personal om uppsägning.

Coronaviruset används som ursäkt för att försämra kollektivtrafiken.Samtidigt utsätter man resande och de anställda för ökad smittspridningsrisk eftersom de som reser kollektivt trängs på tåg och bussar med färre avgångar.
Seko-klubben har reagerat och skriver på sin blogg: ”Vi tycker att neddragningen av trafiken och varsel i dessa tider är extremt oansvarigt. Vi har kollektivtrafik som behöver rulla och det får absolut inte uppstå trängsel. För att trafiken ska rulla behövs det personal.”

Socialdemokraterna i Region Skåne vill lösa varslen genom att skjuta till mera skattepengar till de privata bolagen för att kompensera deras förluster. Ytterligare överföringar av offentliga medel till de privata företag som bedriver kollektivtrafik är förstås ingen lösning.
Vad som krävs är en annan politik. En politik som säger nej till varsel och uppsägningar. En politik som stoppar och river upp avtal om privatiseringar av offentlig verksamhet som kollektivtrafik, sjukvård, skolor och omsorg.

Rättvisepartiet Socialisterna säger:
• Inga uppsägningar eller lönesänkningar med coronaviruset som ursäkt.
• Facklig vetorätt mot varsel och organisationsförändringar.
• All kollektivtrafik i offentlig regi – riv upp privatiseringarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: