Seko Pågatågen: ”Vi behöver allt stöd vi kan få”

”Vi är förberedda på konflikt och eventuell strejk”, berättar Lars-Åke Persson (Foto: Anders Wemmert).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

I flera artiklar i Offensiv har vi följt vad som händer i konflikten mellan Arriva (som driver kollektivtrafiken på Pågatågen i Skåne) och Seko (som organiserar cirka 500 anställda). Arbetsgivaren Arriva har via brev gått ut till personalen och hotat med uppsägningar om man inte går med på sänkning av arbetstiden och därmed också lönesänkningar, så kallad hyvling.

Just nu pågår också löneförhandlingar mellan Arriva Sverige AB och Seko om ett nytt centralt avtal samt också om nytt lokalt kollektivavtal.
Offensiv har intervjuat Lars-Åke Persson, ordförande för Seko Pågatåg i Skåne.

Vad händer just nu?
– Förhandlingar pågår på central nivå om nytt avtal inom spårtrafiken och samtidigt pågår dessutom förhandlingar om nytt lokalt kollektivavtal för Seko Pågatåg. Även förhandlingarna om ett nytt lokalt kollektivavtal har lyfts upp på centrala nivå eftersom vi inte är överens på lokal nivå. 
– Arbetsgivaren vill inte teckna lokalt kollektivavtal, utan vill att Seko Pågatåg ska följa branschavtalet, vilket innebär sämre villkor och sämre löner för de anställda. Det finns inte på kartan att vi skulle skriva på ett sådant avtal. Det lokala kollektivavtalet ska gälla.

Vad händer med Arrivas hot om uppsägningar?
– Arriva har påbörjat uppsägningarna, och 12 anställda har hittills sagts upp för att man inte har skrivit på Arrivas hot. Man hänvisar till att det råder ”teknisk arbetsbrist”.
– Den största majoriteten av våra medlemmar har dock på vår uppmaning tackat nej till Arrivas ”erbjudande”. Vi försöker nu få uppsägningarna ogiltigförklarade.
– ”Hyvlingen” var på gång redan innan coronakrisen och när Arrivas brev skickades ut uppmanade vi våra medlemmar att inte skriva på, och det har man följt.

Hur ser er planering ut nu?
– Vi är förberedda på konflikt och eventuell strejk. Vi har också tidigare varit ute och delat flygblad och kampanjat med Kommunals bussförare i Skåne som också riskerar att bli arbetslösa.

Hur kan man stödja er kamp?
– Genom att skriva och sprida artiklar och uttalanden på alla sociala medier. Seko Pågatåg har en Facebooksida och det finns även privata sidor där man kan sprida artiklar. Vi behöver allt stöd vi kan få.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv stödjer helhjärtat Seko:s kamp för bra löneavtal och kampen för att stoppa hyvlingarna på Pågatågen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: