Iranska regimen mötte motstånd även på fredagen

På fredagsmorgonen återupptogs protesterna mot att iranska konsulatet hyrt in sig i Katrinelunds Folkets hus i Malmö. Den här gången hade polisen bytt taktik, en stor del av Celsiusgatan spärrades av och demonstranterna förhindrades att stå på tillståndsgiven plats.


Efter att flera bilar med demonstranter åkt tillbaka till Göteborg efter första protestdagen så blev fredagens protest något mindre. De högljudda protesterna mot den iranska regimens brott mot mänskligheten och det förtryck som utövas mot dess befolkning fortsatte dock hela dagen, man skanderade bl.a. ”ned med islamiska terrorregimen i Iran”. Flera appeller hölls och högljudd musik spelades också.

Polisen omhändertog redan på morgonen 26-årige Shahin Shahrivar, trots att han inte begått något brott. fw6fs8Shahins far som också deltog i demonstrationen berättade för Offensiv att polisen påstod att sonen avsåg att kasta ägg på den taxibil som regimrepresentanterna ankom i. ”Han hade inga ägg” försäkrade fadern. Vidare förklarar han att sonen känner en djup frustration då hans vän nyligen hängdes i Iran. Senare på eftermiddagen omhändertogs två kvinnor efter att de sprungit in på avspärrat område med en banderoll i händerna. I en verbal konfrontation mellan demonstranter och polis försökte yttre befälet Gorgin Shoai att rättfärdiga kränkningen av demonstrationsrätten på den tillståndsgivna platsen med att det var oroligheter dagen innan, något som måste anses som skandalöst i en vad som kallas för demokrati som Sverige. De oroligheterna som Shoai talade om var enstaka tomat- och äggkastning samt hög musik och talkörer. För att inställa eller upplösa en allmän sammankomst (demonstration) krävs enligt Polislagen ”svårare oordning” eller en ”avsevärd fara för de närvarande”, nu överväger demonstranter att anmäla polisen för kränkningen. ”Det är oacceptabelt att svensk polis försvarar representanter för den iranska terrorregimen” dundrade en av talarna.

Det är oförsvarbart att svenska staten har diplomatiska förbindelser med Iran utan att på något sätt ifrågasätta de brott och den terror som dagligen begås mot befolkningen.
– Dom tänker på ekonomi, inte på folk, anklagade demonstranten Paria Botoii från Malmö den svenska staten.
– Ahmedinejad talade om mänskliga rättigheter på FN:s konferens mot rasism, men det finns inga mänskliga rättigheter i Iran, utbrast Mahmoud Dad Karim Bloshi från Växjö för Offensiv.

Förutom att provocera och skrämma så är den främsta anledningen till att iranska regimen avser att starta upp konsulat i Göteborg och Malmö, att kunna spionera och kartlägga oppositionella som flytt landet. SÄPO avslöjade för en tid sedan att två iranska diplomater utvisats från ambassaden i Stockholm för spionage mot iranska flyktingar och asylsökande.

Folkets hus är en symbol för arbetarrörelsen, iranska regimen har som mål att med våld och tortyr krossa densamma. ”Detta är ett hån mot alla arbetare” beskrev flera av demonstranterna uthyrningen av Folkets hus. Flera av talarna belyste att Iran nyligen sänkt minimiåldern för äktenskap till 9 år. Att representanter för en terrorregim som sanktionerar pedofili fritt kan agera i Sverige är även det ett hån mot de mänskliga rättigheterna, vilka den svenska regeringen så fint anser sig värna om. Alla världens mänskliga rättigheter tycks kunna åsidosättas då potentiella ekonomiska intressen dyker upp framför ögonen på kapitalistregeringen.

En ny generation av kämpande arbetare och ungdomar reser sig i dagens Iran, nu måste även den svenska arbetarrörelsen vakna upp ur sin dvala för att bekämpa kapitalismens och imperialismens förtryck i alla världens länder.

Ammar Khorshed

Lämna en kommentar