Jimmie Åkesson inte välkommen i Malmö.

sd
På onsdagen var det Malmös tur att få ta del av Jimmie Åkessonens ”(S)verigeturné” med arbetsplatsbesök i S-ledda kommuner. Men redan innan han ens var på plats så stod det klart att han inte var särskilt välkommen. 258 anställda på Malmö Universitetssjukhus och 27 anställda på Brandstation Centrum hade skrivit under varsitt öppet brev där de protesterade mot Åkessons besök på deras arbetsplatser.

När Åkesson anlände vid sjukhuset vid halv 10-tiden på morgonen så möttes han av ett 60-tal demonstranter utanför sjukhuset och personal med antirasistiska pins innanför. Under de cirka 2 timmar som besöket pågick så möttes demonstranterna vid flera tillfällen av glada pårop från personal som stod och tittade på från fönstren.

Efter sjukhusbesöket så stod polisstationen i Rosengård på tur. Där hade ingen protest planerats utan det var endast de medlemmar ur Rättvisepartiet Socialisterna som var på plats som fick stå för den antirasistiska oppositionen. Camilo Flores, ordförande för RS Malmö intervjuade av flera tidningar och citerades, om än väldigt kort, i både Sydsvenskan och Expressen.

Sista besöket gick till en brandstation där det väntade desto fler demonstranter än brandmän. De senare hade nämligen i protest åkt iväg med brandbilarna för att jobba från annan plats under tiden för besöket. Istället var det 200 personer, främst skolungdomar som mötte upp med tal, burop och hejarramsor.

Åkessons Malmöfiasko visar på vikten av solidaritet och antirasistisk organisering på arbetsplatserna. Att den 10 000 personer starka protesten mot nazism och rasism som ägde rum på Möllan för en knapp månad sedan letat sig in på arbetsplatserna är fantastiskt och gör det så mycket svårare för sverigedemokraterna att få partiet och dess rasistiska politik normaliserat. Bara på några få dagar har exempelvis facebooksidan Brandmän Mot Rasism fått över 15 000 anhängare, och solidaritetshälsningar har vällt in från olika yrkesgrupper över hela landet.

Men dessa protester gör det också oerhört tydligt varför SD inte ska normaliseras. Flera av de som skrev under sjukhuspersonalens upprop har mordhotats av SD-anhängare, och faktum är att mordhot är en så vanlig konsekvens av att protestera mot partiet att brandmännen helt och hållet lät bli att gå ut med sina namn.

Det finns också konkreta bevis på hur en rasistisk politik står i motsättning till de tankar om alla människors lika värde som är grunden för all vårdpersonal. 2010 så röstade SD i Region Skåne nej till ett förslag om 600 000 kr i ökat anslag till diabetesvård i Rosengård. Partiet vill också tvinga läkare och sjuksköterskor att ange papperslösa patienter till polisen.

Åkessons valturné är ett försök att stjäla åt sig socialdemokratiska väljare ur LO-kollektivet. Därför är det viktigt med kämpande och icke-byråkratiska fackföreningar som dels stödjer personalen i den här typen av initativ men framförallt som på riktigt drivs av och tar tillvara på medlemmarnas intressen. Det är då man verkligen kan slå undan benet för SDs mytbildning om att försämringar på arbetsplatsen, nedskärningar och ökad arbetslöshet är en konsekvens av invandringen och inte av dagens rådande högerpolitik.

RS Malmö/Lund

Videoinslag från altid.se där bland annat Patrik Berg från RS talar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: