Stoppa jakten på flyktingar

Socialtjänsten lämnar ut adresser och andra uppgifter på papperslösa till gränspolisen och Migrationsverket skriver helt godtyckligt upp åldern till 18 år för ensamkommande flyktingbarn från framför allt Afghanistan för att polisen ska kunna utvisa dem.

Nu intensifieras jakten på flyktingar i Sverige. Regeringen har redan aviserat lagar som ger polisen ökade befogenheter att jaga ensamkommande barn och andra flyktingar som har kommit till Sverige på flykt undan krig, förföljelse och fattigdom. Polisen ska få rätt att göra tillslag på arbetsplatser, skolor och förskolor. Det behövs inte längre någon misstanke om brott, utan polisen bestämmer helt godtyckligt om var man ska slå till i jakten på flyktingar.

1229-s06-polisbil-foto-lisamikulski-flickr-cc

Om du är flykting och arbetar ska du inte känna dig säker, inte heller om du är barn eller ungdom och går i skolan eller är på förskola är budskapet.

Socialtjänsten i Malmö har på polisens begäran börjat lämna ut adresser och andra uppgifter på papperslösa som har sökt hjälp hos Socialtjänsten i Malmö. Den så kallade Utlänningslagen ger polisen rätt att få ut sekretessbelagda uppgifter – uppgifter som polisen sedan använder för att jaga flyktingar på arbetsplatser, i skolor och på förskolor. Ingenstans ska en flykting känna sig säker längre.

– Detta är bara början, uppger Leif Fransson, operativ chef för gränspolisen i region Syd i media.

Polisen planerar att kräva in uppgifter från bland annat Socialtjänsten i alla kommuner i södra Sverige, vilket blir början på ett angiverisystem helt i linje med vad regeringen menar med ”en effektivare flyktingpolitik”.

Vad blir nästa steg? Kommer gränspolisen att begära ut journaler från vårdcentraler och sjukhus? Kommer gränspolisen att få rätt att gå in på sjukhus och andra vård­inrättningar och hämta flyktingar som har sökt vård?

Kommer man att gå in på skolor och förskolor och hämta barn och ungdomar som sedan utvisas?

Migrationsverket gör allt för att uppfylla kraven från regeringen om att effektivisera bedömningen om huruvida ensamkommande barn och ungdomar ska ha rätt att stanna kvar. Åldern på ungdomar skrivs helt godtyckligt upp till att de helt plötsligt blir 18 år gamla och kan utvisas till framför allt Afghanistan, ett land som många av ungdomarna aldrig har varit i.

Afghanistan är ett land som Utrikesdepartementet avråder från att resa till på grund av säkerhetsläget. Men detta bryr sig varken Migrationsverket eller regeringen om. Om man är barn eller ungdom och flykting är tydligen Afghanistan ett säkert land.

Sekretesslagen som idag gäller inom socialtjänsten inom sjukvården och skolan riskerar att i praktiken upphävas helt. Personal inom vård, skola och omsorg och socialtjänst blir plötsligt kriminella om de följer lagen. Det är dags att mobilisera mot regeringens attacker på flyktingarna.

Anders Wemmert

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:

• Riv Fort Europas murar. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen. Riv upp EU:s avtal med Turkiet, Afghanistan och andra diktaturer

• Återinför asylrätten. Nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller som stoppar flyktingar från att söka skydd och asyl.

• Masskampanjer mot rasism och skuldbeläggning av flyktingar.

• Stoppa tvångsutvisningarna och polisjakten på flyktingar.

• Låt flyktingarna stanna. Flyktingamnesti – nu.

• Gemensam kamp för jobb, välfärd, bostad och ökade resurser till kommunerna.

• Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. Bygg en massrörelse mot terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: