Malmö: Ökad hemlöshet och rekordhöga hyror

images_cms-image-000006462

Av Anders Wemmert

Hemlösheten i Malmö har under de senaste åren stadigt ökat. År 2009 var 863 vuxna och 161 barn utan bostad enligt Malmö stads årliga hemlöshetsstatistik; i oktober 2017 var 1 752 vuxna och 1 070 barn utan bostad.

Malmö stad definierar en hemlös som: ”Person som saknar egen eller förhyrd bostad och som inte bor i något stadigvarande inneboendeförhållande eller andrahandsboende samt är hänvisad till tillfälliga boendealternativ eller är uteliggare.”
Från år 2009 till oktober 2017 har det skett mer än en fördubbling av antalet hemlösa. Ökningen har varit 30 procent det senaste året. I dessa siffror ingår inte de familjer som är trångbodda eller personer som är inneboende. I själva verket är alltså hemlösheten och trångboddheten större än vad statistiken visar.
Den stora ökningen beror på en så kallad strukturell hemlöshet, det vill säga familjer och personer som inte själva kan ordna en bostad, då de varken har råd att hyra en lägenhet eller köpa en egen bostad.

De styrande Socialdemokraterna i Malmö förklarar hemlösheten med att det är bostadsbrist och att det byggs för lite. Men detta är inte den riktiga bilden.
De stigande hyrorna i det kommunala bostadsbolaget MKB:s bostadsbestånd är en del av orsaken till bostadsbristen och hemlösheten i Malmö.
MKB har sedan 2003 höjt hyrorna med över 50 procent. Det är tre gånger mer än vad matpriserna har stigit och dubbelt mot svenska hyror i allmänhet!
MKB:s vinst har samtidigt stigit från 25 miljoner år 2011 till 335 miljoner 2017. Slår man ut vinsten på antalet lägenheter betyder det att varje hyresgäst betalar 1 200 kronor varje månad till MKB:s vinst – en ofattbar summa.

Aktuell statistik från SABO (Allmännyttans bransch- och intresseorganisation) som visar hyran i de stora kommunala bostadsbolagen i Sverige visar att Malmö kommer på andra plats efter Stockholm. En genomsnittlig hyra för en lägenhet på 80 kvadratmeter i Stockholm är 8 273 kronor per månad och i Malmö 7 967 kronor per månad.
Hyrorna i Malmö beräknas enligt den så kallade Malmömodellen som infördes 2005 och som i korthet betyder att man har marknadsanpassat hyrorna.
Med tanke på att Malmö är en av landets fattigaste städer om man räknar medelinkomsten i landets kommuner – Malmö hamnar på plats 274 av 290 – förstår man att hemlösheten ökar. Människor har inte råd att skaffa bostad.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har sedan länge krävt att stat och kommuner bygger bra och billiga bostäder åt alla. Dessutom måste utförsäljningen av allmännyttans bostäder stoppas.

Rättvisepartiet Socialisterna säger:

• Nej till utförsäljning av allmännyttan, ombildningar, renovräkningar och marknadshyror. Stoppa skattediskrimineringen av hyresrätten. Återkommunalisera hyresrätter som sålts ut till spekulanter. Bostad är en rättighet – ingen handelsvara.
• Rusta upp förorten. Kamp för jobb, bostäder och upprustning av vård, skola, fritid med mera.
• Förstatliga byggbolag och banker för att möjliggöra klimat­smarta renoveringar utan hyreshöjningar och bygga 50 000 hyresrätter per år med låga hyror.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: