Lärdomar från 1905

Efter ovanligt många sena återbud deltog 10 intresserade på torsdagens offentliga möte arrangerat av Rättviseböcker och RS Malmö-Lund. Mötet baserades på Leo Trotskijs bok ”Året 1905 – den första ryska revolutionen” som för första gången översatts till Svenska.

Arne Johanssons omfattande inledning beskrev dels händelseförloppet kring året 1905 då Rysslands arbetarklass reste sig mot sina fötryckare och inspirerade till revolter i flera östeuropeiska länder liksom Sverige. Den blodiga söndagen i januari 1905 tände gnistan som ledde till en explosion av massiva strejkrörelser och sovjeter bildades över hela landet. När tsarregimen gick med på vissa demokratiska eftergifter försökte borgarklassen att hindra en fortsättning på revolutionen – men arbetarklassen kände sin styrka och ville gå vidare för att tvinga fram sina sociala krav. Generalsrejken innebär inte automatiskt att arbetarklassen grep makten, men den mobiliserade arbetarklassen och försvagade staten. Att vinna över soldaterna var avgörande för arbetarna, det var ”kamp om armén – inte mot armén”.

Den påföljande diskussionen kom att handla om de historiska lärdomar man kan dra i de samtida revolutionerna i exempelvis Egypten och Syrien. Varje revolution har sin egen karaktär, men lärdomarna är viktiga för att inte upprepa tidigare begångna misstag.

Boken finns att köpa för 99:- (exkl. frakt), kontakta oss för beställning. Tveklöst årets julklapp för alla revolutionärer!

RS Malmö-Lund

One Response to Lärdomar från 1905

  1. […] ett i en serie av ett tiotal möten i Västsverige, möten hålls även från Luleå i norr till Malmö i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: