Lundahögern ökar friheten för riskkapitalisterna

Allmänhetens raseri emot de privata riskkapitalisternas äventyrande av välfärden tycks ha gått Lunds borgerliga majoritet helt förbi. Nu har man beslutat att utöka kapitalisternas valfrihet att i ännu större omfattning profitera på den offentligt finansierade kommunala vården och omsorgen.

Trots vallöften om att inte privatisera mer har vård- och omsorgsnämnden nu klubbat igenom ”utmaningsrätten”; rätten för vem som helst att föreslå att nya verksamheter ska upphandlas till privata utförare om de anser sig kunna driva dem billigare eller till samma pris men med bättre kvalitet. Politikerna säger sig trots detta ha vetorätt mot att verksamheter läggs ut på entreprenad, men med högerns privatiseringsfundamentalister i majoritet kommer knappast någon vård eller omsorg att skonas från riskkapitalistisk exploatering. I praktiken kommer kapitalisterna att kunna omvandla vilken vård- och omsorgsverksamhet de än pekar på till sin egen kassako.

När högern talar om ”valfrihet” menar man valfriheten för riskkapitalister och multinationella bolagskoncerner att omvandla offentliga resurser till privata vinster. Den nyliberala politiken har konverterat välfärden till en vinstmaskin för storkapitalet. Konstaterandet i tidningen Veckans Affärer tål att upprepas, ”faktum är att ingen annanstans än i Sverige kan offentliga skattemedel så enkelt omvandlas till privata vinster” (va.se 9/2). I Lund ska det nu alltså bli ännu enklare.

Borgarnas privatiseringshets har tydligt visa sig leda till grav misskötsel av verksamheter och människor. Men politikerna är helt döva på det örat, istället är det ekonomisk effektivitet och friheter för det privata ”entreprenörskapet” som står i fokus. Resultatet blir ett kvalitetsmässigt race till botten och en beskuren frihet för allmänheten att få anständig vård och omsorg.

Alliansen är den politiska försvararen av den kapitalstarka minoritetens vinstintressen och åsidosätter på så sätt majoritetens allmänintresse. Men även den så kallade oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen har proklamerat att privat eller offentlig regi är en ”icke-fråga” och var såldes av förklarliga skäl knäpptysta när Carema-skandalerna rullades upp.

Den nystartade kampanjen Välfärd utan vinst är absolut nödvändig i en tid av extrem nyliberalism och måste växa och sprida sig över hela landet för att stoppa privatiseringspolitiken som göder kapitalisterna på vår välfärds bekostnad.

Ammar Khorshed

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: