Staffanstorps egen vaktstyrka ska köra bort tiggare

Foto: Vanerpaddel / Flickr CC

Av Anders Wemmert

Staffanstorps kommun i Skåne, som efter valet styrs av Moderater och Sverigedemokrater i samverkan, har beslutat att anställa egna ordningsvakter. Motivet till detta är att man vill komma åt ”otryggheten” i Staffanstorps centrum.

Kommunstyrelsen har redan beslutat att hela reservbudgeten på 6,5 miljoner kronor nu ska användas till att anlita en kommunal vaktstyrka som ska ledas av expolisen Emma Björk. Hon blir chef över ytterligare 6 kommunala ordningsvakter, eller ”trygghetsvakter” som det populärt kallas numera.

Moderatstyrda Staffanstorps kommun har tidigare utmärkt sig genom andra kontroversiella beslut. Exempelvis tog man beslut om att införa förbud mot halalkött i skolorna. Man tvingar också nyanlända som har placerats i kommunen att bo i trånga, begagnade husvagnar utan vatten och utan tillgång till internet ute på öppna åkrar utanför samhället.

Men nu finns det alltså pengar till en egen kommunal vaktstyrka!

Vaktstyrkans chef Emma Björk hoppas redan att man ska få ”utökade befogenheter” att utföra polisiära uppgifter, som att till exempel kontrollera fordon, ta hand om berusade och köra dem till arresten, avlägsna ”störande personer” från allmän plats med mera. Med ”störande personer” avses bland annat tiggare.

Även Lunds kommun, som efter valet styrs av en borgerlig fempartiallians (M, L, C, KD plus det lokala partiet Förnyalund), har beslutat att satsa sammanlagt 4 miljoner på kommunala ordningsvakter som ska ha till uppgift att bland annat avlägsna ”störande tiggare” från centrala områden i Lund.

Tendensen att lägga kommunala skattepengar på vaktstyrkor som både kan vara privata och kommunala ökar. Nu går skattepengar till vinstdrivande vaktbolag istället för till utbyggnad av fritidsgårdar och förskolor, till ”privatpoliser” istället för till mer personal i skolor, vård och omsorg.

När det gäller att lägga resurser på flera poliser, på mera vakter och mer övervakning – på den så kallade hårda kärnan av staten – finns det tydligen alltid pengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: